MENÜ
Çocuklu Evlerde Temizlik Nasıl Yapılır ?

Temizlik, günlük hayatta tüm yaşam alanları için oldukça önemlidir. Çocuklu evde temizlik konusu ise daha da önemlidir. Daha hijyenik bir ortamda yaşamak ve hastalıkların önüne geçebilmek için düzenli olarak temizlik yapmak gerekmektedir. Peki “Çocuklu evlerde temizlik nasıl yapılır?” Gelin hep beraber bu sorunun cevabına bakalım. Bu yazımızda çocuklu evde temizlik konusunda sizlere önerilerde bulunacağız.

Çocuklu evler çok sık dağıldığı ve kirlendiği için çocuğunuzun sağlığı söz konusu olduğundan eşyaların temizliği ve evin hijyen konusu dikkat edilmesi gereken detaylardandır. Kişiler, bebeklerinin veya çocuklarının sağlığını kendilerinden daha ön planda tutmaktadır. Emekleyen bebekler, ortalıktaki oyuncaklar ve daha fazlası söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gereken detaylar da artmaktadır. Hem sağlık hem hijyen için gerekli olan temizliğin sağlanması ayrıca önem kazanmaktadır.

Kapalı ortamlar, açık alanlara göre daha fazla mikrop barındırabilmektedir. Çocuklu ya da bebekli evlerde toz, kir gibi bakterilerin önüne geçilmesi hatta düzenli olarak bir ev temizliğinin rutin hale getirilmesi gerekmektedir.

Genel olarak bakıldığında temizliğin daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için mümkün olduğunca evi düzenli tutmak da önemlidir. Evin düzenli olması demek, temizlik konusunda da kişilere kolaylık sağlamaktadır. Dağınık ortam ya da ortalıkta rastgele bulunan eşyalar temizlik yaparken zorluk çıkartabilir.

Çocuklu Evlerde Banyo ve Mutfak Temizliği

Ev temizliği söz konusu ise banyo ve mutfak temizliği en hassas olunması gereken alanlardan biridir. Bu alanlarda temizlik, diğer alanların aksine daha sıklıkla yapılmalıdır. Bu alanlarda bakteri oluşumu daha kolay olabilmektedir. Üstelik banyoda ve mutfakta kullanılan malzemelerin etrafa bakteri yayabilme ihtimali fazla olabildiği için buralarda kullanılan tüm malzemeler uzun süreli olarak kullanılmamalı ve sürekli olarak yenisiyle değiştirilmelidir.

Toza ve Kire Karşı Önleminizi Alın

Çocuklu evlerde kapsamlı temizliğin önemi büyüktür. Özellikle toz, kir gibi istenmeyen partiküllerin önüne geçilebilmesi adına. Ev ortamında dip köşe temizlik yapmak için ergonomik tasarımlı ve emiş gücü yüksek elektrikli süpürgeleri kullanmak gerekmektedir. Hatta bu doğrultuda ev temizlik hizmetinde size yardımcı olacak en son teknoloji ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Örneğin robot süpürgeler ya da dikey süpürgeler bu konuda size yardımcı olabilir.

Çocuklu Evlerde Sağlıklı Ortam

Çocuklu evlerde temizlik konusu bebeklik zamanından başlar. Bebek olan evlerde en basitinden pencereler daha kontrollü bir şekilde açılmaktadır. El temizliğine de ayrıca önem verilir. Çoğunlukla antiseptik özelliğe sahip olan sabunlar tercih edilmekte ve bazı sterilizasyon ürünler kullanılmaktadır. Tabi söz konusu temizlikte çok da abartmamakta fayda var çünkü gereğinden fazla hijyen ve temizlik de hastalıklara sebep olabilir. Özellikle astım benzeri alerjik rahatsızlıklarda aşırı hijyen konusu tetikleyici unsur olabilmektedir.

Çocuklu Evlerde Temizlik Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Zemin temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Zemin temizliğinde kullanacağınız deterjanları da seçerken mümkün olduğunca az kimyasal içeren ürünleri tercih edebilirsiniz. Hatta sabun bazlı olan ürünlere öncelik verebilirsiniz.
  • Ev ortamında kullandığınız halı, kilim gibi eşyaları toz tutmayan özellikte olanlardan tercih edebilirsiniz. Hatta tüysüz özelliğe sahip olan ürünler daha kullanışlıdır.
  • Ev ortamlarında öksürük, hapşırma gibi durumlarda damlacıklar havaya karışmaktadır. Hatta ortamda bulunan farklı eşyalara da bu damlacıklar bulaşabilmektedirler. Bu yüzden odaları olabildiğince iyi şekilde havalandırmak gerekmektedir.
  • Ortamda hasta kişi veya kişiler varsa uzak durmakta fayda var.
  • Sebze ve meyveler iyi şekilde yıkanmalıdır. Parazitler birçok hastalığa sebep olabileceği için hiçbir et çiğ olarak tüketilmemelidir. Etler iyi bir şekilde pişmelidir.
  • Çocukların tırnak temizliği de dikkat edilmesi gereken önemli bir detaydır. Bu yüzden çocukların tırnaklarının uzatılmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra el temizliğinin de en doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Çocuklara ellerini iyi yıkamaları gerektiği konusunda da bilgi verilmelidir.
  • İç çamaşırların iyi bir şekilde yıkanarak, sonrasında ütülenmesi gerekmektedir.
  • Çarşaflar da tıpkı iç çamaşırlarında olduğu gibi iyi bir şekilde yıkanarak, ütülenmelidir.
  • Açık bırakılan yiyecekler, belli bir süre içerisinde bozulabilmektedir. Durum böyle olunca böceklenme ya da sineklenme gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçilebilmesi için yiyecekler iyi bir şekilde muhafaza edilmelidir.
  • Mutfak temizliği konusu çocuklu evler için çok önemlidir. Gerek mutfak tezgahı gerek mutfakta kullanılan aletler iyi şekilde temizlenmelidir. Bunlara mutfakta kullanılan temizlik bezleri de dahildir. Bu bezler birçok mikroorganizmayı içerisinde barındırabileceği için ya sıklıkla değiştirilmelidirler ya da bunların yerine kağıt havlu tercihi yapılmalıdır.
  • En az mutfak temizliği kadar önemi büyük olan bir diğer konu da banyo temizliğidir. Banyolarda nem oranı biraz fazladır. Dolayısıyla nem fazla olduğu için mikroorganizmaların üremesi daha kolay olabilmektedir. Bu yüzden banyolardaki yüzeyler iyi bir şekilde temizlenmelidir. Gerek kapı kolları, gerek musluklar, tüm detayların temizliğine önem verilmelidir.
  • Ev akarlarından ya da tozlardan mümkün olduğunca az etkilenmek için evler düzenli olarak elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir.
  • Çocukların oyun oynayacağı alanların konforu önemlidir. Olabildiğince az eşya bulunan ortamlar çocuklar için idealdir. Hem az eşya bulunması, ortamda daha az toz oluşumunu sağlamış olacaktır.
  • Banyo, mutfak gibi alanlarda hemen hemen herkes tarafından çöp kutusu kullanılmaktadır. Çöp kutuları özellikle çocukların kolay bir şekilde ulaşamayacağı yerlere konulmalıdır. Çünkü gerek bebekler gerek çocuklar her yeri karıştırabilecekleri için çöp kutuları tehlikeli olabilmektedir. Kimi zaman çöpte bulduklarını ağızlarına atabilecekleri için bu alanlara ulaşmaları engellenmelidir.
  • Çocuklu ortamlarda söz konusu hijyen ise dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise evcil hayvanlardır. Eğer evde evcil hayvan besleniyorsa, bakımları da aşıları da düzenli şekilde yapılmalıdır.
  • Son olarak tekrar gereğinden fazla hijyenin de hastalıklara sebep olabileceğini düşünürsek, aşırı temizlikten de kaçınılması gerektiğini söyleyebiliriz.